Wachttijden voor rijexamens erg hoog in regio Utrecht

Wie in de regio Utrecht zijn rijbewijs wil halen, zal geduld moeten hebben. Bij de drie CBR-locaties in de provincie ligt de wachttijd ruim boven de norm van zeven weken.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). De provincie Utrecht kent drie locaties waar examenkandidaten kunnen afrijden: Utrecht, Leusden en Eemnes. Op alle locaties is de wachttijd voor een eerste examen negen weken, waar de norm zeven weken is. Wie snel wil afrijden, moet uitwijken naar Tiel, waar de wachttijd zo’n drie weken is. Vanuit het noorden van de provincie is dat lastiger: dan is de dichtstbijzijnde uitwijkmogelijkheid Haarlem. Veel locaties in de Randstad zijn overbelast

 

Eind juli schreef Petra Delsing, algemeen directeur van het CBR, over de problemen rond de examens. De wachttijden zullen nog tot het najaar van 2019 onder druk staan, verwacht ze. Tot die tijd worden meerdere maatregelen genomen om te zorgen dat er meer examens plaats kunnen vinden. Landelijk kwamen er de afgelopen twee jaar 120 examinatoren bij, dit jaar zullen er 112 bijkomen.

 

Ook wil het CBR dat kandidaten beter voorbereid zijn bij hun examens. Delsing: ,,Onze examinatoren worden geconfronteerd met (zeer) slecht voorbereide kandidaten. Als meer kandidaten goed voorbereid op examen zouden komen, stijgt het slagingspercentage verder en daalt het aantal herexamens.”

Kijkend naar het aantal examens per gemeente valt op dat in vrijwel alle gemeenten het aantal examens licht oploopt. In de stad Utrecht is dat echter niet zo: daar loopt het aantal kandidaten voor rijbewijs B, waarmee je een auto mag besturen, juist licht terug. In de stad worden wel meer AM en A-examens (voor bromfietsen en motoren) gedaan.

 

Bron: https://www.ad.nl/utrecht/wachttijden-voor-rijexamens-erg-hoog-in-regio-utrecht~a13d641d/